Jest mieszanką efektywnych mikroorganizmów stworzona przez japońskiego naukowca, profesora rolnictwa Teruo Higę. Jego wieloletnie prace i badania, kontynuowane przez uczniów doprowadziły do stworzenia naturalnego zestawu bardzo różnych żywych mikroorganizmów, wspólnie ze sobą koegzystujących i wzajemnie na siebie oddziaływających. W skład EM wchodzą:
- bakterie fotosyntetyczne (zarówno tlenowe jak i beztlenowe)
- bakterie kwasu mlekowego
- drożdże
- grzyby fermentujące
- promieniowce
Mikroorganizmy wchodzące w skład EM™ są głównie organizmami beztlenowymi, które w procesach metabolizmu uwalniają do środowiska wolny chemicznie tlen (działanie antyutleniające). EM są żółtobrunatną cieczą o pH 3 - 3,5, słodko kwaśnym smaku i zapachu zakwasu chlebowego.
Początkowo EM™ opracowano i stosowano jako szczepionkę glebową przy produkcji zbóż, owoców i warzyw. Wkrótce stwierdzono, że EM jest skutecznym narzędziem korygowania i nadzoru rozmaitych ekosystemów. Okazało się, że duża ilość szkodliwych substancji stanowi pożywienie dla Efektywnych Mikroorganizmów i że działanie EM™, jak również produktów, które zostały wyprodukowane przy pomocy EM™, na nieskończenie wielu płaszczyznach daje możliwości, których nikt się nawet nie spodziewał.
Efektywne mikroorganizmy poprawiają jakość i zdrowotność wszystkich systemów biologicznych. Są one wewnętrznie powiązane i tak dobrane, że każdy z nich spełnia ściśle określone funkcje, żywią się nawzajem i wspomagają.
Działanie aktywnych form EM™ jest:
- wszechstronne i bardzo proste. W zastosowanym środowisku/problemie w celu jego neutralizacji (doprowadzenia do stanu równowagi) rozwijają się te grupy mikroorganizmów, które znalazły pożywkę i odpowiednie warunki do rozmnażania i wzrostu. Efekty mogą być widoczne bardzo szybko lub proces, zamierzony przed zastosowaniem środka widoczny jest później.
- Efektem stosowania EM™ w produkcji roślinnej jest:
- polepszenie warunku rozwoju roślin, zwiększenie plonów i polepszenie ich jakości
- ograniczenie rozwoju patogenów chorobotwórczych
- ograniczenie działania szkodników (owadów, zwierząt)
- możliwość ograniczenia stosowania nawożenia nawozami sztucznymi
- przygotowywanie bardzo wartościowych kompostów i nawozów organicznych
- zagospodarowanie odpadów poprodukcyjnych
- oczyszczanie ujęć wodnych np. w celu podlewania roślin
- przywracanie procesów próchnicznych w glebie, lepsze rozkładanie materii roślinnej a co za tym idzie zwiększanie plonów (najszybciej widoczne przywrócenie glebie gruzełkowatej struktury)
- produkty roślinne są "bardziej bezpieczne" dla ludzi
Technologia EM™ może mieć swoje zastosowanie:
- W rolnictwie:
- regeneracja gleby
- produkcja roślinna
- produkcja zwierzęca
- przemysł rolno - spożywczy
- przechowalnictwo
- 2. W ochronie środowiska:
- rewitalizacja wody
- oczyszczanie akwenów i cieków wodnych
- oczyszczanie powietrza
- zapobieganie zjawiskom epidemiologicznych po powodziach, podtopieniach, zatruciu gleby
3. W gospodarce komunalnej:
- oczyszczalnie ścieków
- wysypiska śmieci
- kompostowanie
- ujęcia wody i wodociągi
- trakcje ściekowe
- zieleń miejska
4. W gospodarstwie domowym:
- dom
- ogród przydomowy
- sambo
- oczyszczalnia ścieków
- warzywnik
5. W medycynie
6. Inne:
- trawniki
- pola golfowe
TECHNOLOGIA STOSOWANIA
EM™ jako gotowy komponent należy rozpuścić w wodzie. Musimy również pamiętać, że formy aktywne są nietrwałe i powinny być jak najszybciej zużyte. Najbardziej skuteczne jest opryskiwanie lub podlewanie. Bardzo dobre dla roślin nowosadzonych ma moczenie korzeni w roztworze – przyspiesza wytwarzanie korzeni przybyszowych i ułatwia ukorzeniane oraz wzrost rośliny w późniejszym czasie.
W SZKÓŁCE KACCY plantacje mateczne są tuż przed wykopywaniem sadzonek i w ich trakcie (do końca września) traktowane EM- ami.
Staramy się, aby na uprawach poprzedzających założenie plantacji matecznych zastosować EM – y. Również pola zdegradowane, które przejęliśmy do uprawy np. w formie dzierżawy są nawet dwukrotnie nawożone EM – ami w celu przywrócenia czynności biologicznych gleby.