Efektywne Mikroorganizmy EM™ – definicja
- bakterie fotosyntetyczne (zarówno tlenowe jak i beztlenowe)
- bakterie kwasu mlekowego
- drożdże
- grzyby fermentujące
- promieniowce
Mikroorganizmy
wchodzące w skład EM™ są głównie organizmami beztlenowymi, które w procesach metabolizmu uwalniają do środowiska wolny chemicznie tlen (działanie antyutleniające). EM są żółtobrunatną cieczą o pH 3 – 3,5, słodko kwaśnym smaku i zapachu zakwasu chlebowego.
Początkowo EM™ opracowano i stosowano jako szczepionkę glebową przy produkcji zbóż, owoców i warzyw. Wkrótce stwierdzono, że EM™jest skutecznym narzędziem korygowania i nadzoru rozmaitych ekosystemów. Okazało się, że duża ilość szkodliwych substancji stanowi pożywienie dla Efektywnych Mikroorganizmów i że działanie EM™, jak również produktów, które zostały wyprodukowane przy pomocy EM™, na nieskończenie wielu płaszczyznach daje możliwości, których nikt się nawet nie spodziewał.
Efektywne mikroorganizmy poprawiają jakość i zdrowotność wszystkich systemów biologicznych. Są one wewnętrznie powiązane i tak dobrane, że każdy z nich spełnia ściśle określone funkcje, żywią się nawzajem i wspomagają.